Tapas

Hvad er Tapas?

Tapas eller en Tapa kan vel næsten betegnes som et af Spaniens kendetegn og de fleste der bliver spurgt om hvad Tapas er, vil højst sandsynligt svare noget i retning af ” en spansk snack” ”en lille spansk ret”, og dette er også korrekt i de fleste tilfælde, men Tapas er meget mere end bare mad. I Spanien er Tapas, udover mad, en integreret del af deres kultur og Tapas er næsten som en aktivitet for Spaniere.

Tapas refererer faktisk til den måde at servere maden på, snarere end til specifikke retter. Det betyder dog ikke, at der ikke er klassiske retter, som du kan finde på enhver ordentlig tapasbar.

En “tapa” er en lille portion mad. Alt kan serveres i tapas-stil. Når du går ud og mødes til tapas, ender du med at bestille mange små tallerkener og dele dem omkring bordet. På den måde får du muligheden for at spise et udvalg af forskellige retter på én gang, og dermed også spise lidt af hvert i stedet for en enkelt ret.

Hvor stammer Tapas fra?

Tapas’ oprindelse er genstand for mange diskussioner på den lokale bar. Det siges, at den første tapa blot var en klump brød, som blev lagt over glasset for at holde fluerne ude. Dermed var ordet “tapas” født. Tapa betyder bogstaveligt talt “dække” eller “låg”.

Den mest almindelige historie bag tapas’ oprindelse er, at de startede som små skiver kød eller brød, der blev serveret på barer, som gæsterne kunne bruge til at dække deres drinks med for at holde fluer ude. “Tapas” er det spanske verbum for “at dække”. Lidt efter lidt begyndte den lille bar-snack at blive lige så vigtig som drikkevarerne. De begyndte også at blive mere udførlige.

I dag er tapas meget mere avanceret. Du kan finde tapas lige fra små retter med oliven til avanceret små anretninger. Der findes endda tapaskonkurrencer hvor man kåre den bedste Tapas kreatør i verden!

Tips og Opskrifter

Hvor kan jeg spise Tapas?

I Danmark har vi ikke en traditionel Tapas bar som du finder dem rundt omkring i det Spanske, men du kan bestille Tapas hos flere forskellige restauranter i de større byer og i København, Odense og Aalborg kan du finde Tapas restauranter og  Tapas take away.

Tapas Restauranter & Take Away

Hvordan laver jeg Tapas?

Der findes ikke en opskrift til Tapas da kun dine ideer sætter gænsen for hvordan du kan sammensætte en Tapa. Det vigtigste er at det er en ”lille” snack på størrelse med en mundfuld eller to. Det fantastiske ved Tapas er mangfoldigheden ved at spise mange forskellige små retter på en gang, i stedet for at spise en enkelt ret.

Tilbehør til når du laver Tapas

Tapas serveres på små tallerkener eller fade sammen med et glas vin.

Hvornår spiser man Tapas?

Tapas spises faktisk det meste af dagen, men traditionelt spiser Spaniere Tapas til frokost eller til den sene aftensmad, hvor de mødes med venner og familie på tapas bare og restauranter i de små stræder omrking i de spanske byer.

Populære Tapas

Patatas bravas

Disse stykker af stegte kartofler med en krydret tomatsauce er et sikkert hit for alle. Det betyder, at de er en ideel tapa at bestille, mens du stadig kigger på resten af menuen og vælger, hvad du vil spise.

Boquerones

Ansjoser i eddike er måske ikke alles yndlingsret, men hvis du kan lide fisk, skal du prøve denne tapa.

Calamares a la romana or rabas

Disse stegte blæksprutter smager bedst med et stort pres af frisk citron. Den sydlige del af Spanien er særlig god til stegte fisk og skaldyr, så glem ikke at bestille en portion af en af disse to retter. Chopitos er en anden lignende ret, men da det er hele stegte babyblæksprutter, er de ikke et godt valg for mindre eventyrlystne spisere.

Tortilla de patatas

Det er ikke som de flade mexicanske tortillas, som du måske kender. I stedet er den spanske tortilla mere som en quiche uden skorpe med æg og kartofler (og nogle gange løg).

Pincho moruno

Det er bogstaveligt talt “mauriske pigge”, og det er spyd af stegt kød, der er overtrukket med en generøs mængde krydderier. Det mest almindelige kød er svinekød, men man kan også finde kylling eller oksekød i nogle tilfælde.

Jamón serrano or jamón ibérico

Du er nødt til at prøve nogle af Spaniens berømte kødretter, mens du er i landet. Den mest populære er jamón, som du kan bestille i en tapa eller i en sandwich. Prøv en tapa og se, hvordan du kan lide den. Hvis du er vegetar, kan du bestille en tallerken med saltet Manchego-ost i stedet.

Ensaladilla rusa

“Russisk salat” er en spansk kartoffelsalat med tun, mayonnaise, ærter, gulerødder og oliven

Pimientos del padrón

Disse små grønne peberfrugter har masser af kraft. Som man siger: “Nogle er krydrede, andre er ikke”. Så du skal ikke se overrasket ud, hvis du pludselig bider i en lille krydret peberfrugt!

Chorizo al vino

Vinblød chorizo giver en solid tapa, der er sprængfyldt med smag. Sørg for at bestille nogle brødskiver til at suge den lækre sauce til sig.

Croquetas

Det er svært at finde nogen, der ikke kan lide kroketter. Disse små stegte snacks er fyldt med kød, fisk eller grøntsager tilberedt i bechamelsauce. Det kan være, at du kommer til at spise mere end én.

Indhold