Paella - Den spanske risret med en lang historie

Paella er en risret som i dag mest er kendt som en traditionel Spansk ret som serveres rundt omkring i Spanien på store paella pander, der nydes af lokale og turister på en hver restaurant rundt om i Spanien. De mest almindelige ingredienser afhænger selvfølgelig af hvlken type Paella der laves, men Ris, grøntsager, saffron, skalddyr, blæksprutter, snegle, kanin og kylling er i dag alle almindelige ingredienser.

Opskrifter

6 Gode Råd til når du laver Paella

Ved at følge disse trin og tips, vil du være godt på vej til at lave en fortryllende paella, der vil tage dig og dine gæster på en gastronomisk rejse til det smukke Spanien.

Her er 6 tips til at lave den perfekte Paella

  • Brug den Rette Ris
    Risen er essentiel i paella. Spaniens mest berømte kokke anbefaler kortkornet ris, der kan absorbere meget væske og smag – typisk vil en variant som Bomba eller Calasparra være ideel

    “Brug altid kortkornet ris, som for eksempel ‘Bomba’-ris, der absorberer væsken og smagen godt,” rådgiver Carmen Ruscalleda, ejer af restauranten Sant Pau i Catalonien.

  • Kvalitetsingredienser er Nøglen
    Det er altafgørende at vælge friske og høj kvalitets ingredienser for din paella. Friske grøntsager, safran og skaldyr eller kød af god kvalitet er uundværlige. Investering i gode produkter er hemmeligheden bag en velsmagende paella.

  • Brug en Ægte Paellapande
    En ægte paellapande, med sin brede overflade og tynde bund, er designet til at give den bedste varmefordeling og karamellisering af ingredienserne. Det hjælper risen med at blive jævnt kogt, hvilket er afgørende for en god paella.

  • Safran: Guldstandarden
    Safran er kendt for sin distinkte smag og farve. Denne dyrebare krydderi tilføjer en uundværlig aroma og en smuk gylden farve til din paella. Husk at bruge det sparsomt!

    “Safran er dyrt, men uundværligt. Brug det sparsomt, men undlad aldrig at inkludere det,” – Julian Serrano, en prisvindende spansk kok.

  • Lad Risen Simre
    En af fejlene mange begår, er at røre for meget i risen under tilberedningen. Lad risen simre roligt og absorberer al den lækre smag fra bouillonen og ingredienserne uden at røre for meget i den.

  • Lad Paella Hvile
    Efter at have tilberedt paellaen, giv den et par minutter til at hvile og ‘’sætte sig’’ før servering. Det giver risen tid til at absorbere de sidste rester af bouillon og bliver fastere i konsistensen.

Hvor stammer Paella fra

Traditionelt stammer retten fra Valencia og det er også denne forklaring du oftes høre i Spanien, hvis du spørger indtil oprindelse og historien om Paella. Valencia er paellaens hovedstad, og det en ret med stolte traditioner der nydes af alle i byen og her er det en kunst at lave Paella. Typisk kan du finde 4 forskellige typer og det er Paella Seafood, Paella med Kylling, Paella vegetar eller en mixed Paella.

En af historierne om Paellaens historie, går på at den stammer fra landmænd der laved mad over bålet på en stor pande hvor de stegte risene og tilsatte hvad de havde af ingredienser. Siden den tid har retten udviklet sig til hvad den er i dag.

Dette kan sagtens være den rigtige historie, men araberne og romerner har nok ikke været uden indflydelse, da de bragte lokale ingredienser og koge kunst til Spanien. Der findes flere fortællinger om hvordan områder i Spanien, lokalt har tilrettet mad baseret på Ris retter, ganske som Paella, så at sige retten er et resultat af forskellige kulture er nok ikke helt forkert.

Paella Ingredienser - alt fra havet eller land

Du kan finde mange forskellige typer af Paella og specielt i Valencia regionen, er der et kæmpe udvalg i forskellige sammensætninger. For det meste vil du i resten af Spanien finde de traditionelle retter som alle giver dig en rimelig god ide om hvad du kan forvente

Skalddyr

Retten med skalddyr indeholder ofte Rejer, Muslinger og andet godt fra havet

Kylling

Retten er traditonel og i stedet for kalddyr, bliver der brugt kylling hvor der ofte ogsaa tilsættes Chorizo

Vegatar

Paella uden nogen former for kød og kun med grøntsager

Mixed

Normalt er en mixed paella kylling og skalddyr, hvor den deles op på midten og den ene halvdel indeholder fisk og skalddyr hvor den anden indeholder kylling og eventuelt chorizo.

Paella Ris

Arros betyder ris på Spansk og de bedste Ris til Paella er kommer naturligvis fra netop Spanien. Du kan finde mange meninger om hvilken type ris folk foretrækker, men de mest almindelige er Bomba ris.

  • Bomba Ris (Arroz bomba)
  • Valencia Ris (Arroz Valencia)

Kendetegnene ved ris der bliver brugt til Paella, er at det er korte ris og at de optager mere væske end for ekspempel Basmati ris, uden at de mister konsistensen og bliver møre. Hvis du eksempel vis bruger almindelige kogeris til en Paella ret, vil du opleve at risene næsten bliver opløst i retten.

Når du laver en Paella er det vigtigt at risene optager den smagsfulde væske fra alle ingredienser uden at gå i opløsning.