Spanske (mad)regioner

Spanske regioner

Spanien er mest kendt for Costa del sol, De Kanariske øer og Catalonien samt Madrid. Men de mange forskellige regioner der findes rundt omkring i det Spanske, tilbyder alle unikke opskrifter og mad traditioner der er oftes “bare” er kendt som mad fra Spanien. Vi har samlet en liste over de opskrifter og ingredienser som vi kender til, og kender du til opskrifter eller traditioner fra en bestemt region, er du meget velkommen til at kontakte os.

Kort over spanien
Kort over Spanien

Andalucía​

Murcia

Valencia

Castilla - La Mancha

Extremadura

Madrid

Castilla y León

Galicia

Asturias

Cantabria

Euskadi

La Rioja

Navarra

Aragón

Cataluña

Baleares

Canarias

Alle regioner

Mange retter og produkter fra Andalucía er kendt også uden for Spaniens grænser:
  • gazpacho
  • ajo blanco
  • pescaíto frito
  • aceite de oliva
  • jamón
  • Jerez
I Asturias kan man møde disse mad- og drikkevarer
  • fabada
  • queso de Cabrales
  • sidra
Aragón er især kendt for lammekød, vildt og frugt
  • ternasco
  • melocotón de Calanda
Desuden findes et par gode vindistrikter
  • Cariñena
  • Campo de Borja
De baleariske øer er bl.a. kendt for disse retter:
  • ensaimada
  • coques
  • tumbet
På de kanariske øer serveres bl.a. disse retter:
  • mojo
  • papas arrugadas
I lighed med de andre områder langs den biskayiske bugt, er Cantabria især kendt for sine fiskeretter
  • sardinas
  • quesada
I denne region, som er beliggende inde i landet, spiser man meget kød, især lamme- og svinekød
  • lechazo
  • cochinillo
  • ropa vieja
Regionens vine er flg.:
  • Ribera del Duero
  • Rueda
Castilla-La Mancha er frem for alt kendt for sin fåreost, sine hvidløg og safran
  • sopa de ajo
  • pisto manchego
  • queso manchego
  • mazapán
Og et par gode vindistrikter
  • Valdepeñas
  • La Mancha
Cataluña har mange retter og produkter, som er kendt i hele Spanien og også uden for landets grænser:
  • butifarra
  • habas a la catalana
  • romesco de pescado
  • escalivada
  • esqueixada
  • crema catalana
De vigtigste vine fra Cataluña:
  • Penedés
  • cava
Extremaduras beliggenhed midt inde på den iberiske halvø afspejler sig i den mad man spiser her, som f.eks. svine- og lammekød
  • caldereta extremeña
  • migas
Det baskiske køkken har opnået status som det bedste i Spanien og de kendteste kokke kommer da også herfra. De vigtigste ingredienser er fisk og skaldyr
  • bacalao al pil-pil
  • bacalao a la vizcaína
  • marmitako
  • queso de Idiazábal
  • vino Chacolí (Txacolí)
Galicias beliggenhed ved havet giver mulighed for at nyde en masse spændende fisk og skaldyr, men der findes også nogle kendte kødretter fra området
  • pulpo
  • caldo gallego
  • empanada
  • lacón con grelos
  • vieiras
  • percebe
Galicia byder desuden på nogle rigtig gode vine
  • Ribeiro
  • Albariño
Yderligere informationer om galiciske produkter
De to kendteste retter fra Madrid er:
  • cocido madrileño
  • callos
Sammen med Valencia kaldes Murcia for Spaniens køkkenhave, og nogle af de kendteste retter er da også grønsagsretter. Derudover findes der en masse dejlige fisk i Mar Menor
  • olla gitana
  • arroz de Calasparra
  • dorada a la sal
  • vino de Jumilla
Navarra er mest kendt for sine foreller og sine asparges, men også retter med fårekød er en vigtig del af menuen
  • chistorra
  • trucha a la Navarra
  • queso de Roncal
I Navarra produceres der også nogle gode vine
  • Navarra
La Paella, Spaniens kendteste ret, kommer fra Valencia – det er nemlig her man dyrker den specielle ris, der bruges i retten
  • paella
  • turrón
  • horchata
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Relateret artikler
Skriv kommentar