Ansjoser i eddike

Smag
Sværhedsgrad
Samlede Bedømmelse

Om Opskriften

Boquerones en vinagre er en klassisk og elsket tapasret fra Spanien, hvor friske ansjosfileter marineres i eddike og serveres kolde med olivenolie, hvidløg og persille. Det er en af de mest ikoniske tapas i det sydlige Spanien, især i Andalusien og langs Middelhavskysten, hvor adgang til friskfanget fisk er en selvfølge. Retten nydes typisk som en aperitivo sammen med et glas koldt øl eller vermouth, og den friske, syrlige smag balancerer fedtet fra olivenolien på en forfriskende måde.

Historisk set går traditionen med at marinere fisk i eddike og citron tilbage til romerne og maurerne, som begge brugte syre og salt til at konservere fisk i varme klimaer. I det moderne Spanien er boquerones en vinagre blevet en kulturel institution. De serveres på barer, i hjemmet og ved sommerens mange festligheder. Retten kræver få, men meget friske ingredienser – og tålmodighed, da marineringstiden er afgørende for både smag og tekstur.

Ingredienser

  • Evt. lidt citronsaft eller citronskiver til servering
  • kstra jomfru olivenolie (ca. 100 ml eller efter smag)
  • Frisk persille, hakket
  • 2-3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 tsk fint havsalt
  • 100 ml koldt vand
  • 200 ml hvidvinseddike (eller mild æbleeddike)
  • 300 g friske ansjoser (rensede og filet skåret)

Detaljer

Navn på Spansk:
Boquerones en Vinagre

Type:
Tapas

Måltid:
Aftensmad, Frokost

Serveringer:
4

Forberedelsestid:
8-12 timer

Samlet tid:
8-12 timer

Sådan gør du

1. Rensning af ansjoser

Fjern hovederne, indvoldene og rygraden på de friske ansjoser. Skyl dem forsigtigt i koldt vand og læg dem på køkkenrulle for at tørre. Del dem i fileter.

Læg fileterne i en skål med isvand i ca. 30 minutter. Dette hjælper med at gøre kødet hvidere og fjerne eventuelle blodrester.

2. Marinering

Bland hvidvinseddike, vand og salt i en skål. Læg ansjosfileterne i marinaden, så de er helt dækkede. Dæk med film og stil dem i køleskabet i 6-8 timer (eller natten over). Fileterne skal være helt hvide og faste i strukturen.

3. Afdrypning

Når de er færdigmarinerede, tages ansjoserne op og lægges på køkkenrulle for at fjerne overskydende eddike.

4. Smagstilførsel

Anret fileterne i et fad eller på en tallerken. Drys med finthakket hvidløg og persille, og hæld generøst med god olivenolie over. Dæk og lad dem trække i køleskabet i minimum 1 time før servering.

5. Servering

Serveres kolde med lidt brød til – gerne ristet eller som en del af et tapasbord. Et skvæt citronsaft ved servering kan fremhæve syren yderligere.

Hvad syntes du om denne opskrift?

Smag
Sværhedsgrad
Samlede Bedømmelse
1bruger
Send
Tak, fordi du indsendte dine vurderinger!
Giv venligst en vurdering for hvert kriterium.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tak for din kommentar!